Szórványkollégium
• Szórványkollégium létrehozása, bővítése és működtetése

Az Illyés Közalapítvány és az Iskola Alapítvány hathatós támogatásával 1998-ban épületet vásároltunk, tízáras területtel együtt, azzal a céllal, hogy szórványkollégiumot létesítsünk benne. Főleg nyugati barátaink anyagi támogatásával, de segesvári és fehéregyházi gyűjtéssel, valamint lelkes magánvállalkozók segítségével alkalmassá tettük és 1999 májusában megnyitotta kapuit a segesvári Gaudeamus Ház szórványkollégium. Programfelelős: Farkas Miklós

2000-ben az IKA támogatásával beépítettük a tetőteret, tanulótermet, számítógép-termet és egy új lakószobát alakítottunk ki. Programfelelős: Szakács László

2001-ben elindítottunk egy nagyszabású programot, hozzákezdtünk egy új épületegyüttes felépítéséhez, amely két szárnyból áll. Az Apáczai Közalapítvány támogatásával elkészült az A-szárny, ahol a földszinten helyet kapott egy modern konyha, az első emeleten az étterem és iroda, a másodikon pedig két tanári lakás, egy hálószoba és egy raktár, amely szükség esetén szintén hálószobaként használható. A konyha a legmodernebb felszereléssel van ellátva, az Apáczai Közalapítvány támogatásának köszönhetően. Az új szárny 2003. elején kezdte meg működését. Programfelelős: Szakács László

Hangsúlyoznunk kell, hogy a program kivitelezésében komoly szakmai segítséget nyújtott Palló Zoltán építőmérnök, a GA igazgató-helyettese és Birtalan Levente magánvállalkozó, a kuratórium tagja.

Döntő részben az APÁCZAI KÖZALAPÍTVÁNY támogatásával felépítettünk egy új épületet, amelynek az A-szárnyában helyet kapott egy modern konyha, étterem, újabb hálószobát, valamint két tanári lakást alakítottunk ki, a B-szárnyban pedig nyolc modern, négyágyas szobát és egy 150-200 férőhelyes művelődési termet. Ebben még jelentős összegekkel támogatott a düsseldorfi H. NIERMANN ALAPÍTVÁNY, a SZÜLOFÖLD ALAP, az ILLYÉS KÖZALAPÍTVÁNY, az RMDSZ és a SEGESVÁRI ÖNKORMÁNYZAT. Sikerült megoldanunk a bentlakó diákok étkeztetését, és a szállást is kényelmesebbé tettük. Jelenleg 80 diáknak biztosíthatunk szállást, étkezést és jó tanulási körülményeket. A programfelelős Farkas Miklós volt, szakmai felügyelő pedig Palló Zoltán.

A művelodési terem, színházi előadások, hangversenyek és egyéb rendezvények szervezésével nagyban hozzájárulhat a diákok és a környéken élő mintegy 8.000 magyar lakos művelődési életének élénkítéséhez. A 2009-es évben nyolc színházi előadás, négy kamarazenei hangverseny, két könyvbemutató, három konferencia és számos más rendezvény volt a teremben.

Állami támogatás híján, turisták és kiránduló csoportok fogadásával, konferenciák szervezésével hozzájárulhatunk a működtetéshez szükséges tetemes költségek előteremtéséhez. Hétvégeken és az iskolai szünidőkben diák- és felnőtt csoportokat fogadunk, akiknek szállást és kérésre (ha legalább 30 főről van szó) étkezést biztosítunk. Természetesen terveink teljesítéséhez: az építkezés befejezéséhez (udvarrendezés), a kollégium működtetéséhez, az ösztöndíjak biztosításához, nagy összegekre van szükség, amit részben a GABT adományaiból, pályázatokból, részben pedig saját bevételeinkből (turisztika, tanfolyamok) fedeznénk.

A bentlakó tanulók hozzájárulása, a költségeknek a negyedrészét sem teszi ki, ezt kell kiegészítenie az alapítványnak. Konkrét példa: 2009-ben, az alapítványnak több mint 25.000 RON különbséget kellett kifizetnie.

Az egyre fogyó gyereklétszám miatt, csak akkor tarthatjuk fenn magyar tannyelvű általános iskolai és líceumi osztályainkat, ha folyamatosan növeljük a bentlakó tanulók számát.

Az egészségügyi hatóság rendelkezése miatt nem használhatjuk az emeletes ágyakat (csak a turista-szezonban), ezért a helyek száma 56 lett.