Testvériskolai kapcsolatok
• Testvériskolai kapcsolatok kialakítása és ápolása

2000. májusában testvériskolai kapcsolatot létesítettünk a magyarországi Keszthely város „Vajda János” Gimnáziumával, amely a mai napig is tart. Simonfay Krisztina és Farkas Miklós tanárok voltak e kapcsolat megteremtői és ápolói, Batha Kálmán igazgató úr pártfogásával, majd később Hamvas Zsuzsa és Borbély-Kiss László tanárok.

Borbély-Kiss László után Simó Edit, majd 2008-tól László Imola tanárnő vette át a kapcsolat irányítását. Az utóbbi években a keszthelyi testvériskolai kapcsolathoz csatlakozott a hévízi „Bibó István” Alternatív Szakközépiskola is.

Előbb évente, majd minden második évben keszthelyi, illetve segesvári csapatok látogattak el Segesvárra, illetve Keszthelyre, szoros baráti kapcsolatok alakultak ki diákok és tanárok, valamint a fogadó családok között. Az elmúlt 14 évben nemcsak Segesvár, nevezetességeivel ismerkedtek meg keszthelyi barátaink, hanem rövidebb és hosszabb kirándulások során a Székelyföld, illetve Szászföld történelmi nevezetességeivel, műemlékeivel, az ittlakó emberekkel és a csodálatos tájakkal is. Emlékezetesek maradnak a hargitai kirándulások, valamint a Gyilkos-tó , Szentanna-tó, a Békás szoros, a Fogarasi Havasok, a Székelykő lenyűgöző szépségei. Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Brassó, Szeben és más városok meglátogatása is nagy élményt jelentett vendégeink számára, akik megtekinthették az itt található történelmi emlékeket.

Számunkra óriási élmény volt bebarangolni a csodálatos balatoni tájakat, ellátogatni Budapestre, Kecskemétre, Ópusztaszerre, Gödöllőre, Kőszegre és más városokba, valamint a Káli medencébe.

Diákjaink számára igazi történelmi leckéket jelentettek ezek a látogatások és jelentősen hozzájárultak magyarságtudatuk megerősödéséhez. A tanárkollegák, szülők és a diákok között mai napig tartó, szoros barátságok alakultak ki, amelyek, reményeink szerint tartósak maradnak.

Miután testvérvárosi kapcsolat alakult ki Segesvár és Kiskunfélegyháza között, egyre erősödő kapcsolat van kialakulóban a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskolával, melynek felelőse Tóth Tivadar igazgató helyettes.

A segesvári középiskola volt diákja, Sándor Kerestély Ferenc békéscsabai tanár kezdeményezésére újabb testvériskolai kapcsolatot létesítettünk Békéscsaba Evangélikus Gimnáziumával, amelynek felelőse Szakács László tanár.

A székelyudvarhelyi Kós Károly Mezőgazdasági Líceummal és a Benedek Elek Tanítóképzővel, valamint a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziummal is jó kapcsolatokat ápolunk, amely kölcsönös látogatásokban nyilvánul meg. Udvarhelyi látogatásaink alkalmával baráti találkozókat szerveznek az ott élő volt tanítványaink, amelyeken hangulatosan emlékezünk diákéveik élményeire.